Bilježnica iz tisuću devetsto i neke davne godine… ili Bakina torta od naranče i badema (2024)


Kako rećinešto o bilježnici ispisanoj davno prije nego što sam se ja rodila? Kad samopomislim da ju je ispisala žena od čije loze evo već i treća generacija stasa- ostajembez teksta...

Za mene jestari recept kao stara kamena kuća, kao stare note ili davno pročitana knjiga. Za mene - on je baština.

I baš kao davnoskladane note ili napisani stihovi i kolač ima svoju povijest - govori ovremenu u kojem su živjeli oni koji su ga stvarali.

Te nekedavne godine ruka jedne vrijedne žene pažljivo je zapisala i ovaj recept. Oddelicija tog vremena napravila je sunčanu tortu punu mirisa i okusadalmatinskog podneblja .

Naranče ibademi mirišu iz svakog zalogaja i bude neka davna sjećanja na bakinu kuhinju,njene kuhače i lonce i pregaču na cvjetiće sa dva velika džepa u kojima seuvijek krio poneki slatkiš za nas djecu….

Stoga vampredlažem, uz neke stare note; s pogledom na neko staro kameno zdanje uživajtesa mnom u okusima ove torte. Možda i vas odvede u djetinjstvo, njegove mirise iokuse i one bezbrižne dane.

Tek tadaćete u potpunosti osjetiti ovaj božanstveni spoj naranče i badema i shvatit daje kulinarstvo baš kao i glazba, prava, iskonska umjetnost.

Sastojci:

Biskvit:

7 jaja

200 g šećera

125 ml sokaod naranče

korica jednenaranče

120 gmljevenih oguljenih prženih badema

2 jušnežlice prezle

70 g brašna

Preljev za biskvit:

sok od1 naranče za poprskati biskvitne kore

2 jušnežlice likera od naranče

Krema:

6 žumanjaka

150 g šećera

375 ml sokaod naranče (3 naranče)

koricanaranče

60 g brašna

200 gmaslaca

Koricanaranče za kandiranje

Listićibadema za dekoraciju

Vrijemepripreme: 90 minuta + hlađenje

Za 16 komada

Priprema:

Bademe dan prije potopite par minuta u kipuću vodu te ogulitekožicu s njih. Stavite ih da se osuše ili na sunce ili u pećnicu na 80°C nekih2 sata. Ovo je najbolje napraviti dan-dva ranije nego što se planira pravititorta.

Prosušene oguljene bademe stavite u tavicu debljeg dna ilagano ih pržite uz neprestano mješanje par minuta. Sameljite ih.

Od 6 jajaodvojite bjelanjke i žumanjke. Bjelanjke sa malo soli stucite u čvrsti snijeg.Žumanjke, cijelo jaje i šećer tucite dok ne postanu pjenasti. Dodajte im koricui sok naranče

Posebno pomiješajteprezlu, brašno i bademe.

Preko smjeseod žumanjaka istresite tučene bjelanjke i preko njih pomiješane brašno, bademe iprezlu. Sve lagano pjenjačom umiješajte i izlijte u kalup promjera 24 cm testaviti u prethodno zagrijanu peć na 180 °C 35-40 min.

Kao važnanapomena iz bakine tekice stoji da se kalupu za torte masnoćom i brašnompremazuje samo dno, ne i stranice. Ja se i danas držim tog naputka s tim da nadno kalupa stavljam papir za pečenje umjesto da ga premazujem maslom i posipambrašnom.

Krema:

Žumanca išećer tucite dok ne postanu pjenasti. Sve stavite u vodenu kupelj i neprestanomikserom tucite nekih 15 ak minuta dok se žumanjci ne zgusnu.

Odnarančinog soka odvojite 1 dcl i u njega dodajte brašno. Dobro izmiješajte dane bude grudica. Ostatak narančinog soka i koricu naranče dodajte u žumanjke isve izmiksajte da se dobije kremasta smjesa. Dodajte brašno razmućeno u sokunaranče i sve i dalje mutite na pari dok se skroz ne zgusne.

Skinite spare i prekrijte prozirnom folijom. Ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu.

U ohlađenukremu dodajte maslac i dobro ga umiksajte da se dobije glatka i sjajna krema.

Ohlađenibiskvit dva puta vodoravno razrežite da se dobiju tri kore. Svaku korupoprskajte mješavinom soka i likera od naranče (ukoliko nemate likera odnaranče isti zamjenite maraskinom ili rumom ili jednostavno izostavite liker).

Na dnopladnja za serviranje postavite donju koru. Oko nje postavite obruč za torteobložen prozirnom folijom. Koru namažite 1/3 kreme pa na kremu stavite drugukoru. Ponovo namažite trećinom kreme i poklopite trećom korom. Stavite tortu uhladnjak da se ohladi.

Sa ohlađenetorte uklonite obruč, premažite je odozgor i sa svih strana preostalom kremom.

Bočne stranedekorirajte grubo sjeckanim bademima ili bademima u listićima, a gornju stranuukrasite kandiranom koricom naranče, oguljenim bademima i listićima metvice.

Napomene:

1. U originalnom receptu stoji da se od dobivenebiskvitne smjese peku tri kore svaka zasebno- ja sam recept prilagodiladanašnjem malo bržem ritmu i kroničnom nedostatku vremena pa sam sve pekla odjednom i prerezala da dobijem te tri kore.

Bilježnica iz tisuću devetsto i neke davne godine… ili Bakina torta od naranče i badema (7)

2. Torta je jednako dobra (ako ne i bolja) i kad je radite sa neoguljenim bademima. Tada bademi više dođu do izražaja svojim okusom i mirisom. Kod mene je u zadnje vrijeme sve češće u varijanti sa neoguljenim bademima. :)))

Kandiranje narančine korice:

Domaće neprskanenaranče debele kore ogulite i narežite uzdužno na trakice širine 4-5 mm.

U posudizakuhajte dovoljno vode da korica naranče može plivati u njoj. U zakuhanu vodustavite koru i kuhajte 3-4 min. Izlijte kroz cjedilo, operite korice pod mlazomhladne vode i opet zakuhajte jednaku količinu vode. Ponovite postupak kuhanjakorice i ispiranja još 2 puta.

Ocjediteprokuhane korice i izvagajte ih. Na svakih 10 dkg korice zakuhajte 10 dkgšećera u 1 dcl vode dok se ne dobije gusti sirup. U vreli sirup stavite koricui lagano kuhajte još 7-8 minuta.

Kuhanukoricu izvadite iz sirupa na rešetku da se ocijedi te je uvaljajte u kristalšećer i ostavite na zraku na rešetki da se korice osuše. Ukoliko želite raditilatice za cvjetove poput ove dekoracije na slici- korice odmah zakrivite uželjene oblike i tako ih ostavite da se osuše.

Bilježnica iz tisuću devetsto i neke davne godine… ili Bakina torta od naranče i badema (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Horacio Brakus JD

Last Updated:

Views: 5741

Rating: 4 / 5 (51 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Horacio Brakus JD

Birthday: 1999-08-21

Address: Apt. 524 43384 Minnie Prairie, South Edda, MA 62804

Phone: +5931039998219

Job: Sales Strategist

Hobby: Sculling, Kitesurfing, Orienteering, Painting, Computer programming, Creative writing, Scuba diving

Introduction: My name is Horacio Brakus JD, I am a lively, splendid, jolly, vivacious, vast, cheerful, agreeable person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.